Raz na trzy lata, najbardziej ekscytujący konkurs czekoladowy na świecie organizuje 18 krajowych selekcji, z 45 uczestniczącymi krajami, w 2024 r., aby wybrać jednego szefa z każdej selekcji, który wykazuje wyjątkowe umiejętności twórcze z czekoladą. Szefowie ci będą reprezentować swój kraj podczas światowego finału w październiku 2025 roku. W przypadku Polski, krajowe selekcje odbędą się 25 lutego 2024 r. podczas największych targów cukierniczych Expo Sweet w Warszawie.
Szefowie i rzemieślnicy będą musieli udowodnić swoje kreatywne umiejętności, innowacyjne pomysły pracy z czekoladą NA ŻYWO przed jury złożonym z najlepszych ekspertów. Tylko zwycięzca krajowej selekcji przejdzie do światowego finału.
Kim są pretendenci w Polskich eliminacjach?
Ponieważ World Chocolate Masters jest magnesem dla przyszłych talentów z ambicjami, aby zaznaczyć swoją obecność na międzynarodowej scenie cukierniczej i czekoladowej, 4 uczestników klasyfikuje się i przygotowuje do selekcji krajowej. Każdy z tych młodych talentów wykazał potencjał, by stać się kreatywnym liderem w branży. Ich wyniki podczas selekcji krajowej będą miały decydujące znaczenie dla uzyskania biletu do światowego finału: tylko jeden uczestnik może uzyskać możliwość prezentacji na międzynarodowej arenie.
Kto zasiada w jury?
Jury składa się z liderów w branży, znanych z wkładu w branżę cukierniczą i gastronomiczną. Eksperci ci będą recenzować, degustować i oceniać wszystkie kreacje. Michał Iwaniuk obejmie rolę przewodniczącego jury. (Będzie czuwać nad sprawiedliwym przebiegiem konkursu dla wszystkich uczestników oraz niezależną i bezstronną oceną każdego uczestnika).
‘Play!’ to temat, który musi znaleźć odzwierciedlenie w każdym zadaniu
Oprócz inspirującego tematu „PLAY!”, organizacja WCM opublikowała również zestaw zadań dla Selekcji Krajowej – całkowicie związanych z tematem. W określonym czasie około 8 godzin każdy uczestnik musi zrealizować każde z zadań i przekonać do siebie jury.
Wspierany przez Akademię Czekolady™
Dzięki 27 ośrodkom szkoleniowym na całym świecie, Akademia Czekolady™ udowodniła swoją niezbędną rolę w szkoleniu wszystkich szefów biorących udział w tej ekscytującej podróży. To logiczny krok, ponieważ kluczową misją Akademii Czekolady™ jest umożliwienie szefom rozwoju i bycia najlepszymi. Ta trenerska rola akademii będzie teraz jeszcze bardziej widoczna. Co więcej, Akademia Czekolady poświęci również przestrzeń na dzielenie się umiejętnościami, technikami i trendami prezentowanymi przez uczestników z każdym zainteresowanym szefem w branży.
Wspierany przez globalne marki czekolady Cacao Barry i Callebaut
Cacao Barry i Callebaut to główne marki wspierające konkurs. Udostępnią one swoje czekolady uczestnikom konkursu, aby mogli przekraczać swoje granice. Mona Lisa poświęci swoją linię Studio ich kreatywnym poszukiwaniom: naturalnie barwionym masłom kakaowym i kreatywnym proszkom, które pozwolą szefom bawić się kolorem – przy jednoczesnym wykorzystaniu naturalnych barwników.
Praktyczne Informacje
Wszystkie informacje na temat selekcji krajowej
|
Na Naszej stronie internetowej korzystamy z plików cookies niezbędnych do funkcjonowania strony internetowej. Ponadto na Naszej stronie internetowej wykorzystujemy pliki cookies własne oraz Naszych partnerów w celach analitycznych. Korzystanie z analitycznych plików cookies wymaga wyrażenia zgody. Kliknij poniżej „Zaakceptuj wszystkie”, aby wyrazić zgodę na wszystkie pliki. Możesz też aktywować przycisk „Odrzuć wszystkie”, jeśli nie chcesz wyrazić zgody na korzystanie z plików cookies. Jeżeli nie chcesz wyrazić zgody na określony rodzaj plików cookies kliknij w przycisk „Przejdź do ustawień", aby dokonać szczegółowych wyborów plików cookies.
Administratorem Twoich danych osobowych jest PGD Sp. z o.o. z siedzibą przy ul. Bardowskiego 10, 03-888 Warszawa, zarejestrowana przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000323363, posiadająca NIP 5272598540, zwana dalej „Administratorem Danych Osobowych” lub „Spółką”., adres e-mail: rodo@pgd.biz.pl. Podstawą przetwarzania Twoich danych osobowych w zakresie plików cookies jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO (zgoda) lub art. 6 ust. 1 lit. f RODO (uzasadniony interes Administratora Danych Osobowych). Przysługuje Ci prawo do dostępu do swoich danych osobowych, sprostowania danych osobowych, usunięcia danych osobowych, ograniczenia przetwarzania danych osobowych, sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych, prawo do przenoszenia danych, a także prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, jeśli w Twojej ocenie przetwarzamy dane w sposób nieprawidłowy. Więcej informacji o plikach cookies znajdziesz w polityce prywatności i plików cookies.